_mg_7296

Dýňové rizoto

Včera jsme si s holkama udělaly strašně hezkej den! Přišla ke mně Žaneta s Mayou a Blanka s Toninkou a celé dopoledne jsme spolu na střídačku vařily a běhaly kolem holek a Brambory. Tohle je taková moje příprava na mateřství. Pořád koukám, jak to holky zvládají a na co budu muset myslet. Poslední dobou se cítím víc a víc „těhotně“ – kromě toho, že mi najednou strašně narostlo bříško a hůř se mi ohýbá, jsem začala i zapomínat. Třeba předevčírem jsem byla na testu těhotenské cukrovky a při čekání na třetí odběr krve jsem se zasněně zadívala na fotku z ultrazvuku a říkala si, jak je to naše mimino hezký, a nevědomky jsem schroupala jablko (test vám můžou udělat jen, když jste nalačno). Takže dnešní dopoledne opět trávím v Gynemu. Achjo!

Naštěstí jsem nezapomněla, jak se vaří rizoto, a připravila jsem pro vás s holkama můj oblíbený recept. U rizota je zasadní především jeho konzistence, tak nikam nespěchejte, mějte připravené dostatečné množství vývaru, vína, kus másla a parmezánu.

Na 4 porce
Doba přípravy: 80 minut

Na dýňové pyré:
1 středně velká dýně hokkaido (cca 1,2 kg)
olivový olej
sůl

Na rizoto:
50 g másla + 1 lžíce másla na závěr
2 šalotky
250 g rýže arborio
2 dcl dobrého bílého vína
750 ml – 1 l zeleninového vývaru
asi 1,5 lžičky soli
80-100 g čerstvě nastrouhaného parmezánu
řeřicha na ozdobení

1. Předehřeju si troubu na 200 °C. Dýni omyju, rozkrojím ji na polovinu a vydlabu z ní semínka. Jednu půlku překrojím ještě jednou na půl a dám si ji stranou. Zbylé 3/4 dýně dám na plech, důkladně ji pokapu olivovým olejem a vložím do vyhřáte trouby. Dýni peču do měkka, trvá to zhruba 40 minut. Když je dýně hotová, nechám ji trošku vychladnout a pak z ní okrájím slupku a měkký střed rozmixuju s olivovým olejem a troškou soli na hladké pyré.

2. Připravený vývar si naliju do rendlíku a ohřeju ho na mírném ohni. Vezmu si větší hrnec, rozpustím na něm máslo a nasypu na něj nadrobno nákrajenou šalotku, kterou nechám lehce zesklovatět. Mezítim si okrájím slupku ze zbylé 1/4 dýně a nakrájím ji na menší kousky a přihodím ji k šalotce. Pak přisypu propláchnutou rýži a zhruba 2-3 minuty ji restuju s šalotkou a dýní. Pak přiliju do hrnce skleničku vína a vše důkladně promíchám. Hrnec přikryju pokličkou a počkám, až se víno vypaří, trvá to asi 4 minuty.

3. Pak do hrnce přidám připravené dýňové pyré a přiliju 2/3 připraveného vývaru, promíchám a přiklopím. Rizoto vařím na mírném ohni a nemíchám ho. Zhruba po 15 minutách rizoto zkontroluju jemným promíchnutím ode dna hrnce a ochutnám ho. Když rýže ještě není hotová, přiliju zbylý vývar a pokračuju ve vaření. Rizoto by mělo mít krémovou konzistenci, proto je potřeba nespěchat a mít připravené dostatečné množství vývaru. Hlavně si dejte pozor, ať se vám rýže příliš nevysuší.

4. Když má rizoto odpovídající konzistenci, přidám do něj lžíci másla a nastrouhaný parmezán, pomalu ho promíchám a ještě na minutku přiklopím pokličkou. Hotové rizoto rozdělím na talíře, pokapu ho olivovým olejem, jemně posypu čerstvě nastrouhaným parmezánem a ozdobím řeřichou.

_mg_7221

_mg_7227

_mg_7223

_mg_7229

_mg_7233

_mg_7235

_mg_7236

_mg_7240

_mg_7245

_mg_7247

_mg_7253

_mg_7259

_mg_7271

_mg_7274

_mg_7196

_mg_7291

_mg_7293

5 komentářů k “Dýňové rizoto

  1. Hmmm, mnam, tak to urcite vyzkousim.
    A pockejte jak budete zapominat az bude to Vase detatko na svete ?. Ja tise doufam, ze se mi pamet jeste nekdy vrati v puvodni sestave ?.

    1. haha, mám pocit, že se mi pameť zhoršuje každým dnem, takže myslim, že nakonci, už budu opravdu demnetní:-)

  2. Vyborny recept, jen jsem k nemu udelala jeste osmahnuty srnci hrbet (meli jsme zrovna cerstve maso), takze uzasna podzimni vecere, dekuji ?

    1. 🙂 to mám radost, že Vám chutnalo!

  3. Dokonale! Lepší rizoto jsem ještě nikdy nejedla. Tohle je opravdový zážitek. Moc děkuji, recept se stane součástí mé kuchyně 🙂

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *